Kajkavci tamburaegyüttes, Fertőhomok
 
    

A fertőhomoki tamburazenekar 1999. március 11-én alakult meg. A tanítást a kópházi tamburazenekar megalapítója és egykori vezetője, Szallmer János kezdte meg az akkori általános és középiskolásokkal. A cél az volt, hogy ebben a kicsi faluban - ahol a többi környékbeli horvát falutól eltérően a kaj nyelvjárást beszélik - újra megmozduljon az itt lakókban régi kultúrájuk és szokásaik emléke és próbáljuk meg e régi hagyományt feltámasztani. Az első zenészek a következők voltak:

Horváth Ádám, Pálmai Tamás, Rádonyi Eszter, Gráczol Györgyi, Gráczol Zita.

Később csatlakoztak: Várhelyi Ágnes, Bális Gabriella, Pálmai József és Molnár József.

A zenekar akkori magja ma is együtt van, sőt az évek folyamán a későbbi utánpótlás tagjait is sikerült beépíteni, így a létszám a zenekart időközben elhagyók után jelenleg 11 fő. A munka nehezen indult, elsősorban a hangszerhiány és a meglévő hangszerek rossz állapota, valamint a nem megfelelő húrok miatt. Azután szépen, fokozatosan rendbe hoztuk a hangszereinket, és apró lépésekkel megkezdtük a felkészülést és a felzárkózást a környék és az ország tamburazenekaraihoz. Első fellépésünk az alakulás évében december 18-án egy karácsonyi ünnepségen volt, ahol a vártnak megfelelő produkciót nyújtottuk és jeleztük, hogy megmozdítottunk valamit. Ez aztán évek múltán egyre nagyobb lendületet kapott, hiszen ma már az ország egyik legismertebb zenekara a miénk. Amikor már biztos alapokon álltunk, segíteni tudtunk a többi megalakult csoport, így az énekkar és a tánccsoport előrelépésében is. Megalakulásunkhoz képest nagyon korán, már 2000. október 14-én szép sikert értünk el Mohácson, ahol országos ezüst minősítést kaptunk és az ott résztvevőknek nagy meglepetést okozott a "semmiből" érkezett együttes. 2001-ben már nemzetközi téren is bemutatkozhattunk horvátországi testvérfalunkban, Brdovecben. A zenekar ezután töretlen lendülettel és hatalmas léptekkel fejlődött, amit a sorozatos fellépések, az elismerések, a megyei és országos arany minősítések (2005., 2008.) is jeleznek. Ide tartoznak még a lemezfelvételek is. 2004-ben adtuk ki "Slatke tajne" c. lemezünket, 2006 végén jelent meg a "Radujte se narodi" c. karácsonyi összeállítás, míg 2007 elején adtuk ki új népzenei lemezünket "Mi smo kajkavci" címmel.
2006-ban a zenekar megkapta a Magyar Kórusok és Zenakarok Szövetsége által kiadható legnagyobb elismerést, a KÓTA díjat. A 2004-ben alapított díjat 10 kategóriában osztják ki évente, zenekarunk nemzetiségi kategóriában kapta.
A mi zenekarunkat sem kerülték el a változások, azonban ezek erősítették a zenekar színvonalát. 2007 májusában új nagybőgősünk lett Fung Zoltán személyében, és új A-brácsos Opposits István személyében. Velük 2008-ban újra aranyminősítést szerzett a zenekar az Országos Minősítő versenyen. Ezen a versenyen a jók között is a legjobbaknak járó "Arany Páva" díjat is megkaptuk.
A 2007-es "Mi smo kajkavci" lemezbemutató koncert után új taggal bővültünk, Horváth Katalinnak, aki prímtamburán és hegedűn is játszik. A zenekar létszáma így már 13 főre nőtt, és a zenei választékot is bővíteni tudtuk.
Fontos állomás a zenekar életében a 2009-es esztendő. Ebben az évben lett 10 éves a zenekar, szinte napra pontosan a születésnapunkon kezdtük el új, negyedik lemezünk felvételét, amely kizárólag saját dalainkat tartalmazza majd. A lemez címe "10 Zlatnih Godina" ("10 Arany Év") lesz. 2009-ben meghívást kaptunk az Országos Népzenei Gálára, ahol mintegy megkoronázása 10 éves munkánknak, megkaptuk az "Arany Páva Nagydíjat", mely a megszerezhető legmagasabb fokozat Magyarországon. Zenekarunk az első, amely nemzetiségi zenekarként megkapta ezt a díjat. Ezzel egyidejűleg újabb változás következett a zenekar életében: a zenekart új vezető irányítja, a zenekar prímása, Horváth Ádám. 2010-ben a zenekar ismét sikert ért el az ezúttal Győrben megrendezett Országos Népzenei Gálán, ahol újra megkapta az "Arany Páva Nagydíjat".