Tájház

A tájházat olyan céllal hoztuk létre, hogy segítsen megőrizni és bemutatni e sajátos kultúrájú település múltját és hagyományait. Az épületet, mely az 1930-as tűzvész után épült, a település önkormányzata vásárolta meg és újíttatta fel tájház céljára 2001-ben.

A ház első szobájában és konyhájában az 1930-as éveket bemutató lakásbelső tekinthető meg. A szobában az akkori szalmazsákos ágyak, sublót, szekrények - bennük gazdag textil gyűjtemény- bölcső, vaskályha, varrógép és szentképek találhatók. Az eredeti horvát népviseletet két beöltöztetett bábun mutatjuk be. A szoba hajópadlós.

A konyhában az eredeti kemence mellett csikó sparhelt, valamint konyhai eszközök, vízpad került elhelyezésre. A konyhaasztal fölött egy néprádió.

A második szoba innen nyílik. Ezt valószínűleg a valamikori kamrából alakították ki. Ebben a helyiségben helytörténeti dokumentumok és változó, egy-egy szezonban látható kiállítás tekinthető meg (iskolatörténeti, fehérnemű, régészeti kiállítás).

A valamikori istálló kortársművészek kiállító helye, ahol évente három-négy művész mutatkozhat be. Ugyancsak itt alakítottuk ki azt az információs pontot, ahol a turisták és érdeklődők hozzájuthatnak a térség kiadványaihoz, és tájékoztatást kapnak programokról, szálláshelyekről, látnivalókról.

Az udvart az ólak és a pajta zárja le, ahol a térségre jellemző mezőgazdasági foglalkozások eszközeit tekintheti meg a látogató. Aljzata téglával burkolt, így helyt ad koncerteknek, a falunap és más események lebonyolításához is.

A pajta mögött található kert az évente megrendezésre kerülő hagyományőrző kézműves programok fontos színhelye. A tájház a falu kulturális életének egyik legfontosabb helyszíne, helyt ad hagyományápoló rendezvényeknek (pünkösdölés, húsvéti tojásba dobálás, stb.), a falunapnak, a diófesztivál és a világörökségi nap eseményeinek is. 2006-ban ugyancsak itt került megrendezésre a 3 napos fertőhomoki hagyományőrző lakodalmas.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2004-ben „Az év tájháza” címmel jutalmazta.

9492 Fertőhomok, Akác u. 10.
Tel.: +36-99/376-087
E-mail: faluhaz@fertohomok.hu

Nyitva tartás:
Április 1-től szeptember 30-ig.
Szerdától vasárnapig 10.00 és12.00 óra között, valamint 13.00 és 18.00 óra között.

 

Fotók a tájház eseményeiről.

http://www.fertohomok.hu/hu/fotogaleria/27-tajhaz_fotoi.html

http://www.fertohomok.hu/hu/hirek/79-megnyitotta_kapujat_a_tajhaz.html

http://www.fertohomok.hu/hu/fotogaleria/17-tajhaz_kapunyito_2014.html

http://www.fertohomok.hu/hu/fotogaleria/13-tajhaz_megnyito_2013.html

http://www.fertohomok.hu/hu/fotogaleria/3-kezmuves_napok_2010.html

http://www.fertohomok.hu/hu/fotogaleria/6-tajhaz.html

http://www.fertohomok.hu/hu/hirek/79-megnyitja_kapujat_a_tajhaz.html

http://www.fertohomok.hu/hu/fotogaleria/32-kezmuves_napok_2016.html

 


 


 

© 2011 | Fertőhomok község, Minden jog fenntartva